Donorregistratie: een zaak van leven of dood

Als orgaandonor kunt u postuum zes mensenlevens redden. Een betere reden is er toch niet om vandaag nog het donorregister in te vullen? Ga naar www.donorregister.nl

Zou u een donorhart willen als dat uw leven kan redden? Natuurlijk, zult u denken. Toch is het omgekeerde voor lang niet iedereen vanzelfsprekend. Maar liefst 1,6 miljoen Nederlanders hebben in het donorregister laten vastleggen dat ze na hun overlijden géén weefsel of organen willen afstaan. Daarbovenop hebben nog eens miljoenen landgenoten zich om verschillende redenen nog niet geregistreerd.

“Die donorregistratie is ontstellend belangrijk”, zeggen Ans Kox en Martien Lemmens, de donatiefunctionarissen van Máxima Medisch Centrum. “Op de eerste plaats natuurlijk om meer levens te kunnen redden. Maar ook om te voorkomen dat je nabestaanden vlak na je dood belast met de moeilijke en emotioneel beladen vraag: wel of geen orgaandonatie.” De twee donatiefunctionarissen zien er op toe dat er in het Máxima goed wordt omgegaan met orgaan- en weefseldonatie. Dat betekent dat de wettelijke donatieprocedures zorgvuldig worden uitgevoerd en dat alle betrokken artsen en verpleegkundigen geschoold worden en bewust omgaan met dit onderwerp. Toestemming geven voor orgaandonatie betekent allerminst dat dit na het overlijden ook daadwerkelijk gebeurt. Er gelden namelijk strenge criteria en voorschriften. Het Máxima gaat in de hele procedure uiterst zorgvuldig te werk met respect voor de overledene en zijn nabestaanden.

Wereldwijd is er nog altijd een schreeuwend tekort aan gezonde, bruikbare organen voor transplantatie. De donatiefunctionarissen hebben dan ook maar één boodschap: laat je registreren.

Bezoektijden

Dagelijks: 10.30-11.00 uur, 13.45-17.00 uur en 18.45-20.30 uur

Telefonische bereikbaarheid

  • 040-8888840